Cei de la Phone Arena au dezvaluit astazi care sunt cele mai importante 10 functii pe care Android 5.0 Lollipop le are in plus fata de iOS 8 al celor de la Apple, acestea fiind cele mai importante sisteme de operare lansate recent. 

Cei de la Google au petrecut timpul trecut de la lansarea KitKat pentru a imbunatati securitatea si performantele bateriei, venind si cu un redesign proaspat. Iata cele 10 functii care apar pe Lollipop, dar lipsesc de pe iOS (cei de la Phone Arena promit ca vor face si din cealalta perspectiva)

1. Guest mode pentru device sharing – daca cei de la Apple sunt concentrati sa faca device-urile cat mai personale, cei de la Google gandesc diametral opus. Ei incurajeaza share-ul si au creat si un mod special pentru atunci cand lasi gadgetul pe mana copiilor.

2. Functia pentru conservarea bateriei – Odata cu Android 5.0, Google a introdus modul prin care poti castiga pana la 90 de minute in plus utilizare prin dezactivarea conectivitatii, reducerea performantelor, limitarea vibratiilor si alte limitari. De asemenea, conservarea energiei a facut ca un telefon Nexus 5 sa reziste cu o ora si 15 minute in plus cu Lollipop decat acelasi telefon ce avea instalat KitKat.

3. Smart Lock pentru o securitate imbunatatita – Android este in acest moment singurul sistem de operare care permite securizarea device-ului conectandu-l cu un smartphone, tableta sau chiar la masina prin Bluetooth. Iar Android are nu mai putin de 5 mecanisme pentru blocarea telefonului. iOS are doar 3 in acest moment.

4. USB mass storage support – desi au trecut 7 ani de la primul iPhone insa conectarea la un calculator cu Windows ramane echivalentul conectarii unei camere. In schimb, device-urile pe Android sunt precum un sistem de stocare portabil. Iar pentru smartphone-urile cu Androd exista varianta folosirii unui card microSD. Pentru iOS nu exista aceasta optiune.

5. Managementul aplicatiilor si ascunderea lor – pe iOS, singurul lucru pe care il poti face cu o aplicatie dupa ce o instalezi este sa intri in ea sau sa o stergi. Android permite mult mai multe. Poti sa instalezi complet aplicatia sau sa revii la o versiune mai veche care nu dadea erori. Iar cireasa de pe tort este App Defaults. Pe Android, fiecare aplicatie pe care o instalezi poate fi selectata ca fiind prima optiune – browser, e-mail, editor foto si altele. Pe iOS, Safari e numarul 1.

6. Suport NFC complet – iOS ramane singurul sistem de operare care nu a implementat NFC-ul, spre deosebire de ca Android, Windows Phone sau BlackBerry OS.

7. Instalarea aplicatiilor de pe www – pe Android, poti instala aplicatii de oriunde iti doresti, existand insa riscul unor aplicatii cu bug-uri sau mai rau. Pe iOS, nu exista alta varianta in afara de Apple App. 

8. Advanced photography features – In Android Lollipop, Google a facut posibila selectarea formatului unei fotografii ca, de exemplu, YUV sau Bayer RAW, controlarea setarilor pentru lentile, senzor si blit pentru fiecare frame individual. De asemenea, Android are implementat 4K playback video. Desi iOS 8 ofera o camera competenta, controlul manual sau 4K video nu exista.

sursa