0724.236.133 / 0725.541.835 Str. CPT. CONSTANTIN MERIŞESCU Nr.39D, SECTOR 2 BUCURESTI

Gardienii digitali: ce să știi despre internet pentru binele tău și al altora

Nov
7
2018

Securitatea cibernetică nu este doar o opțiune, ci o obligație

Internetul este o sursă incredibilă de informație și de divertisment. Asta știm deja, cum la fel de bine știm ce resursă extrem de utilă poate fi în numeroase scenarii. În același timp, poate fi periculos și problemele nu țin cont de vârstă.

Internetul s-a dezvoltat extrem de rapid. Pe cât de frumos și de util s-a dovedit, pe atât e de sensibil în fața vulnerabilităților. Pe scurt, nu-i un mediu perfect, dar e perfectibil. Totodată, acum avem mult mai multe dispozitive de care să ne îngrijorăm. Telefonul, televizorul, routerul, chiar becul inteligent, mașina de spălat sau căștile audio – și lista poate continua – pot fi vulnerabile.

Acestea sunt gadgeturile care s-au „deșteptat” de-a lungul anilor și acum se pot conecta la internet ca să ne facă viața un pic mai uşoară. Au apărut însă și probleme.

În prima jumătate a lui 2018, gadgeturile inteligente au fost atacate cu peste 120.000 de versiuni de malware – de peste trei ori mai mult față de tot 2017. Asta în contextul în care anul trecut a crescut numărul de versiuni de malware pentru dispozitive inteligente de 10 ori, comparativ cu 2016.

Există o multitudine de tipuri de viruși cu ținte precise: furt de parole, monitorizarea activității, ștergerea fișierelor și multe altele similare. Două dintre cele mai periculoase sunt troienii bancari și virușii ransomware. Primii sunt capabili să replice interfețe care imită foarte bine aplicațiile bancare legitime.

Dacă utilizatorul introduce datele de card, ele ajung la infractorii cibernetici. Astfel, o simplă achiziție poate duce la pierderea economiilor. Amenințarea ransomware e mult mai gravă și, de multe ori, mai costisitoare: criptează și blochează datele de pe dispozitiv.

Odată activat, fișiere, fotografii, documente, programe și ce mai stochezi în calculator sunt capturate de atacator și ți se promite că îți sunt eliberate documentele dacă plătești o anumită sumă de bani.

În august 2018, o analiză a unei companii de securitate cibernetică a dezvăluit că cel (sau gruparea) care a creat virusul SamSam ar fi obținut nu mai puțin de 5,9 milioane de dolari.

Până acum, cel mai bun sfat și cea mai bună armă contra infractorilor cibernetici a fost crearea unui backup regulat. Poate că nu este cea mai comodă opțiune, dar sunt programe care fac asta automat.

Mai mult, se poate dovedi o soluție excelentă și când computerul sau dispozitivul mobil pătește ceva fizic – spart, scăpat în apă, pierdut etc. Când începi să faci asta conștient, o să vezi că nici nu o să-ți ia foarte mult timp și, treptat, o să creezi o rutină cibernetică sănătoasă. E recomandată și o soluție de securitate cibernetică.

Cei mai mulți viruși ransomware pot fi opriți de aceasta. În prezent, cele mai populare programe de tip antivirus sunt disponibile și pe dispozitive mobile, și pe computere.

 

Kaspersky Lab este cea mai buna solutie de securitate informatica, la nivel mondial. Alegeti solutiile de top Kaspersky  pe care NET-Conect Technologies vi le poate pune la dispozitie.

© Net-Conect.ro