0724.236.133 / 0725.541.835 Str. CPT. CONSTANTIN MERIŞESCU Nr.39D, SECTOR 2 BUCURESTI

5 tendințe pentru domeniul IT&C în 2015

Jan
15
2015

IoT

Anul 2014 a fost unul cu surprize în materie de IT&C și 2015 are toate şansele să îl depăşească. De ce? Ei bine, tema principală a noului an va fi cu siguranţă tehnologia purtabilă. Cuvintele care vor sta pe buzele tuturor pasionaţilor de tehnologie vor fi smartwatch sau ochelari smart, însă ne putem aştepta la evoluţii cel puţin interesante şi în alte domenii din hardware şi software.

Un an important pentru ochelarii inteligenţi

A trecut ceva vreme de când un produs a reuşit să dea naştere unei palete atât de largi de reacţii ca şi ochelarii smart, în special cei oferiţi până acum de Google. Comunitatea medicală este încă împărţită în ceea ce priveşte efectele pe termen lung pe care ochelarii smart i-ar putea avea asupra sănătăţii, iar lumea modei nu are nici ea o etichetă clară pentru ce e cool şi ce nu în materie de smart fashion.

În 2015 sunt așteptate multe lansări de marcă.

Toate aceste probleme şi multe altele trebuie să se clarifice până când lumea va adopta cu încredere noile produse. Vestea bună este însă că majoritatea iubitorilor de tehnologie îşi doresc un produs de acest tip, iar ofertele se vor înmulţi. Pentru 2015 ne putem aştepta la numeroase lansări de marcă, graţie unor parteneriate precum cel dintre Intel şi Luxottica Group, iar Google trebuie să ofere şi ei o versiune îmbunătăţită a proiectului Glass.

Producătorii de ceasuri smart vor ajunge la reţeta perfectă

Un punct de reper pentru ceasurile inteligente a fost intrarea în joc a gigantului Apple, care în toamna lui 2014 lansa iWatch, o gamă de produse care va fi disponibilă în prima parte a lui 2015. Multe companii din industrie au aşteptat ca Apple să deschidă apetitul consumatorilor pentru acest tip de produse şi, în acelaşi timp, au dorit să vadă care sunt aşteptările clienţilor. Ne putem aştepta ca 2015 să fie anul în care companiile care nu au lansat încă ceasuri smart să o facă, iar cele care au deja modele pe piaţă să le adapteze la cerinţe, atât în ceea ce piveşte designul, cât şi preţurile. Numărul şi varietatea aplicaţiilor pentru acest tip de dispozitive vor creşte şi ele semnificativ.

SSD-uri de peste 1 TB

SSD-urile au devenit din ce în ce mai comune în PC-urile noastre, însă nevoia de unităţi cu o capacitate mai mare de stocare, la un preţ accesibil, este încă evidentă. Intel intră aici în scenă cu un anunţ făcut la finalul acestui an, potrivit căruia dezvoltă împreună cu Micron o tehnologie de stocare denumită 3D NAND, care va face posibilă construcţia de SSD-uri de câţiva terabiţi. Acestea se vor adresa iniţal segmentului enterprise, însă nici intrarea în căminele utilizatorilor clasici nu este departe.

The Internet of Things

Probabil aţi auzit deja discuţii despre conceptul de Internet of Things (“Internetul lucrurilor”) şi despre modul în care acesta va modela viitorul. “Internetul lucrurilor” se conectează între ele şi la Internet majoritatea obiectelor din jurul nostru, de la cele din cămin (frigider, maşină de spălat, centrală electrică) şi până la cele din autoturisme, magazine, clădiri publice sau unităţi industriale. Vom obţine astfel locuinţe inteligente care se vor adapta mai uşor la nevoile utilizatorilor şi vor fi mai ecologice, experienţe de shopping personalizate şi fabrici sau ferme în care totul este mai uşor de controlat şi optimizat. Posibilităţile sunt aproape nelimitate.

Focusul se îndreaptă spre latura software a Internet of Things.

La finalul anului 2014 jucatori de marca din IT, printre care Intel, Cisco sau IBM ne-au oferit o privire asupra implicării lor în acest domeniu, iar așteptările sunt ridicate. În 2015 lucrurile vor continua să ia amploare, vom avea noi parteneriate strategice, iar focusul se va îndrepta şi spre latura software a Internetului Lucrurilor, spre sistemele care vor controla multitudine de senzori şi de informaţii şi spre integrarea şi analizarea acestor date cu ajutorul serviciilor cloud şi Big Data.

Tablete cu ecrane extinse

Smarthpone-urile cu ecrane mari, aşa numitele phablet-uri, se bucură de tot mai mult succes, înlocuind în cazul multor utilizatori tabletele cu ecrane de 7 inchi. Producătorii de tablete s-ar putea îndrepta în 2015 spre cealaltă extremă, adresându-se nevoilor clienţilor business sau celor care îşi doresc un dispozitiv cu un display mai mare, care să le ofere o experienţă similară cu cea a unui notebook, în special atunci când vine vorba de navigarea pe Internet sau vizionarea de filme şi conţinut multimedia. Am putea asista la multiple lansări de tablete cu ecrane de peste 12”, rezoluţii 4K şi funcţii orientate spre segmentul enterprise, atât din partea celor de la Apple, cât şi din cea a altor jucători importanţi.

Anul 2015 va fi unul important şi pentru segmentul de securitate IT.

Anul 2015 va fi unul important şi pentru segmentul de securitate IT, unde în ultima perioadă numărul atacurilor a crescut semnificativ, în special împotriva unor ţinte importante din domeniul tehnologiei, iar progrese majore sunt aşteptate şi în zona realităţii virtuale, a imprimării 3D şi a inteligenţei artificiale.

 

© Net-Conect.ro