0724.236.133 / 0725.541.835 Str. CPT. CONSTANTIN MERIŞESCU Nr.39D, SECTOR 2 BUCURESTI

Cum procedam atunci cand hard-diskul scoate zgomote ciudate?

Aug
21
2015

unnamed

De cele mai multe ori, zgomotele anormale scoase de unitatile de stocare anunta defectiuni iminente ale acestora. Pentru a preveni pierderea datelor insa, trebuie sa distingem zgomotele unei functionari normale de cele care anunta un dezastru.

Unitatile hard-disk din zilele noastre sunt de obicei destul de silentioase, micile sunete scoase de acestea fiind usor de acoperit de functionarea sistemului de ventilatie, spre exemplu. Atunci cand ventilatorul se murdareste sau prinde o usoara descentrare in timpul rotatiei, poate incepe sa devina mai zgomotos decat de obicei. Este adevarat insa ca sunt si situatii in care zgomotele provin direct de la hard-disk. Unele scot diverse sunete chiar in timpul functionarii normale. Tipul si nivelul de zgomot poate diferi in functie de marca, de vechime sau de informatia pe care acestea o proceseaza. Din acest punct de vedere, hard-diskurile de fabricatie mai veche scot sunete in modul normal de functionare, iar utilizatorii trebuie invatati sa distinga intre zgomotele uzuale si cele care pot anunta o catastrofa iminenta din punct de vedere al sigurantei datelor de pe calculator.

Sunetele normale includ cate un tiuit scurt, in timpul butarii, sau un clicait regulat atunci cand accesam anumite informatii. De asemenea, se pot auzi clicaituri mai puternice atunci cand unitatea trece in modul standby sau in modul economic de utilizare a bateriei.

Nu toate hard-discurile suna la fel

Zgomotele anormale le intalnim insa in alte situatii.

Tiuiturile repetate si alte sunete ascutite pot reprezenta indicii pentru o functionare defectuoasa. Alte zgomote pot fi cauzate de un montaj defectuos al unitatii hard-disk. Acesta poate genera vibratii cu o frecventa mult mai mare decat cea normala, indicand, de asemenea, o cadere iminenta. Alte sunete ciudate pot fi batai, beep-uri sau scrasnete regulate. Hard-disk-urile externe, in special cele conectate prin USB, pot, de asemenea, scoate cate un beep sau clicait in momentul conectarii, insotite de probleme sau erori nedetectate.

Hard-disk-urile produse de Seagate sau Maxtor nu au alte sisteme de avertizare sonora. Astfel, unele erori ale mecanismelor pot scoate beep-uri repetate, preluate de speaker-ul intern al computerului. Pentru a vedea despre ce este vorba, verificati cartea tehnica sau documentatia dispozitivului, pentru a descifra codurile reprezentate de beep-uri.

In cazul unei erori, este foarte important sa faceti imediat o copie a fisierelor.

Doua clicaituri si mai apoi un mesaj de eroare in momentul butarii sau, pur si simplu, inchiderea brusca a calculatorului, reprezinta un simptom al unei erori de sistem sau din partea hard-diskului. Daca hdd-ul scoate sunete iar pe acesta exista date importante de recuperat este recomandat sa nu mai fie alimentat. Orice alimentare sau tentativa de deschidere a calculatoarului diminueaza sansele de recuperare a datelor.

© Net-Conect.ro