0724.236.133 / 0725.541.835 Str. CPT. CONSTANTIN MERIŞESCU Nr.39D, SECTOR 2 BUCURESTI

Cum sa ne ferim de hotii de carduri

Aug
7
2019

Furtul cardurilor, mai precis a banilor de pe ele, un fenomen izolat in prezent, poate deveni o problema odata cu cresterea vertiginoasa a numarului de carduri emise de bancile romanesti. Iar evenimente recente dovedesc acest lucru.

ING Bank a publicat un avertisment in care anunta ca bazele de date ale VISA au fost sparte de hakeri cu scopul de a obtine datele de pe carduri si de a sustrage banii. Un avertisment recent a fost publicat si de Ambasada SUA, care semnala existenta unor retele de hoti care cloneaza carduri. Cativa cititori ne informeaza ca au primit pe e-mail mesaje (phishing) in numele unor banci in care li se cer datele cardurilor, pentru a le utiliza ulterior in numele proprietarilor si a fura banii de pe ele. Care sunt, asadar, modalitatile prin care actioneaza hotii de carduri si cum sa ne ferim de ei?

Si cardurile se cloneaza

Prima metoda, destul de rar intalnita, este cea a clonarii cardurilor prin intermediul unor cititoare de card si camere montate de hoti la ATM-urile bancilor. Inca nu exista informatii privind aplicarea acestei metode in tara noastra, insa in noiembrie anul trecut a fost transmisa o alerta initiata de ambasada Statelor Unite, prin intermediul American Chamber of Commerce, avand ca titlu: ATM-urile bancare transformate pentru a putea fura ID-urile clientilor. Alerta a fost preluata si de BCR, care isi informeaza utilizatorii de carduri de spre cum se pot feri de astfel de cazuri. Iata alerta publicata de DotCommerce Romania, pe site-ul www.procesor.ro:

 

ATM-urile bancare transformate pentru a putea fura ID-urile clientilor

Au aparut bande organizate ce instaleaza echipamente speciale pe ATM-urile bancilor, care reusesc sa fure atat numarului card-ului cat si PIN-ul. In timp ce dvs. efectuati o banala retragere de numerar, o echipa sta intr-o masina in apropierea ATM-ului primind informatia transmisa wireless de catre echipamentul instalat pe bancomat .Daca vedeti un asemenea dispozitiv, nu folositi ATM-ul respectiv si raportati imediat telefonic bancii.

Echipamentul folosit pentru a fura numarul card-ului si PIN-ul dvs. este in mod ingenios mascat pentru a arata exact ca un ATM normal.Un dispozitiv este montat in locul unde se introduce card-ul in mod obisnuit; un dispozitiv care citeste numarul card-ului si il transmite celor aflati in masina din apropiere.

In acelasi timp, o camera wireless, mascata de un suport pentru pliante, este montata si pozitionata astfel incat sa poata filma introducerea codului dvs. PIN. Hotii copiaza datele card-ului si folosesc numerele PIN pentru a retrage sume mari din mai multe conturi, intr-un timp foarte scurt, direct de la ATM-ul bancii.

Cum sa va protejati impotriva furtului de date

1. Niciodata nu apasati pe hyperlinkul primit in email. Daca aveti impresia ca este un email real copiazi linkul in browserul dvs.
2.Utilizati soft anti-spam.
3.Utilizati soft anti-virus.
4.Utilizati un soft de tip personal firewall
5.Faceti Update frecvent la softul utilizat.
6.Cautati intotdeauna elementele de securitate al paginilor care va cer date personale ( https )

Atentie la cumparaturile on-line

O alta metoda prin care puteti ramane fara bani pe card este atunci cand faceti cumparaturi pe internet. Potrivit DotCommerce, amatorii de phising si-au indreptat atentia si asupra magazinelor virtuale romanesti. Hakerii folosesc o pagina de internet falsa, identica cu cea a originalului, in care primesc informatii despre cardurile cu care se fac cumparaturi din magazine. Prima tentativa de furt de identitate s-a indreptat asupra site-ului bestcomputers.ro

Comerciantilor le sunt suficiente numele dvs., numarul card-ului, tipul acestuia, data de expirare, CVV2 codul pentru a procesa tranzactia in deplina siguranta.Orice alta informatie colectata in formularul de comanda de catre magazin, ajuta doar la completarea profilului dvs in baza de date a companiei.

 

 

Protejati-va datele atat pe Smartphone cat si pe PC sau Laptop!

 

Kaspersky Lab este cea mai buna solutie de securitate informatica, la nivel mondial. Alegeti solutiile de top Kaspersky  pe care NET-Conect Technologies vi le poate pune la dispozitie.

 

© Net-Conect.ro