Utilizatorii vor trebui sa se conecteze la Google Account History Page, si apoi sa apese pe iconita in forma de rotita si sa selecteze “Download”. Ulterior, vor vedea un mesaj si vor fi verificati, pentru ca strainii sa nu aiba acces la copia istoriei cautarilor. Odata ce ai cerut sa fie downloadata, vei fi notificat prin Gmail cu link-ul catre arhiva pe Google Drive, si optiunea de a downloada pe hard disk in format ZIP, scrie presa internationala.
Noua facilitate are legatura cu Google Takeout, serviciu realizat pentru a permite utilizatorilor sa isi transfere datele in afara Google. Downloadarea istoriei cautarilor nu va duce la stergerea datelor, avand insa optiunea de a sterge, manual, anumite cautari.
Google a oferit pana in prezent posibilitatea de a-ti vizualiza istoricul cautarilor insa acum este prima data cand compania ofera optiunea de a le salva. Au existat bineinteles si alte metode de a realiza acest lucru in trecut insa acum va fi mult mai usor datorita acestei functii lansate oficial de Google.
Potrivit unor surse neoficiale, compania a început testarea acestei functii inca de anul trecut. Optiunea face parte dintr-un proiect mai larg prin care Google incearca sa imbunatateasca accesul pentru utilizator la propriile date. Mai sunt si alte companii mari care fac pasi în aceasi directie. Facebook doreste acelasi lucru prin introducerea unei optiuni cu ajutorul careia membri au acces la continutul postarilor mai vechi. Toate aceste masuri au venit în urma presiunilor din partea unor activisti pentru drepturile omului care au solicitat un acces mai usor la datele proprii ale utilizatorilor.
Pentru a fi posibila vizualizarea si downloadarea unui istoric este necesar un cont Google. Odata ce arhiva este creata, Google ne avertizeaza in legatura cu posibilele riscuri si vulnerabilitati la care ne expunem si ne sfatuieste sa nu descarcam istoricul într-un computer public pentru a nu ne compromite securitatea si intimitatea. Google ne mai sfatuieste de asemenea sa folosim verificarea contului în doi pasi pentru a ne pazi datele si pentru a evita posibilitatea unui furt de informatii.