0724.236.133 / 0725.541.835 Str. CPT. CONSTANTIN MERIŞESCU Nr.39D, SECTOR 2 BUCURESTI

Hackerii au infectat cu un troian unul dintre cele mai populare programe de curăţare a fişierelor temporare

Sep
22
2017

Se pare că nu poţi avea încredere nici măcar în serverele furnizorilor de soluţii antivirus, chiar dacă aceştia sunt nume mari. Hackerii au reuşit să infecteze cu malware popularul program de curăţare a fişierelor temporare CCleaner. Oricine a descărcat sau actualizat programul în perioada 15 August – 12 Septembrie are, mai mult ca sigur, instalată pe computer o versiune compromisă.

Problema de securitate a CCleaner, un program deţinut de Avast, a fost descoperită de firma de securitate informatică Cisco Talos. Codul dăunător (un troian) inclus în aplicaţie le permite hackerilor să obţină acces la PC-urile pe care aceasta este instalată şi să acceseze informaţii confidenţiale sau să le infecteze cu alte programe dăunătoare.

Hackerii au reuşit să compromita programul CCleaner direct pe serverele dezvoltatorului său, Piriform. Potrivit Cisco Talos, troianul este instalat pe aproximativ 4 milioane de computere.

Incidentul afectează serios imaginea Avast, unul dintre cei mai populari furnizori de soluţii antivirus. Totuşi, compania are o scuză: a achiziţionat Piriform în luna iulie a acestui an.

Versiunea infectată este 533, cei de la Piriform postând pe site-ul lor oficial ca este disponibilă noua vesiune 535 care, prin instalarea ei (ori updatarea CCleaner) rezolvă problema de securitate, aplicația putând fi folosită in continuare fără probleme, iar programele antivirus n-o mai detectează ca virus.

Potrivit Avast, CCleaner este folosit de 130 de milioane de utilizatori.

© Net-Conect.ro