0724.236.133 / 0725.541.835 Str. CPT. CONSTANTIN MERIŞESCU Nr.39D, SECTOR 2 BUCURESTI

Hotspot-urile wi-fi gratuite prezinta riscuri pentru date, avertizeaza Europol

Mar
10
2014
Informatiile sensibile nu ar trebui transmise prin hotspot-uri wi-fi publice, pentru a evita furtul acestora, a avertizat Europol.
Troels Oerting, seful centrului de infractionalitate cibernetiica din cadrul Europol, a declarat pentru BBC Click faptul ca oamenii at trebui sa trimita date cu caracter personal numai in retelele de incredere. Acesta a precizat ca lanseaza aceasta avertizare datorita cresterii numarului de atacuri desfasurate prin intermediul wi-fi-ului public.
“Am observat o crestere a utilizarii abuzive a wi-fi in scopul furtului de informatii, de identitate sau parole ori bani de la utilizatorii care folosesc conexiuni wi-fi publice sau nesigure. Ar trebui sa invatam utilizatorii faptul ca nu ar trebui sa transmita informatii sensibile in timp ce se afla pe o retea wi-fi nesigura, ci ar trebui sa faca acest lucru de acasa, unde cunosc reteaua wi-fi si gradul de securitate al acesteia”, a declarat Oerting.
circula-un-virus-de-yahoo-messenger-aplicatia-asta-gratuita-te-scapa-de-el_size1_640x454
Oerting a mai sustinut ca Europolul, care ajuta la coordonarea investigatiilor privind criminalitatea organizata in Europa, a asistat cateva state membre care au constatat atacuri derulate pe retelele wi-fi.
Atacatori nu au folosit tehnici noi, a indicat Oerting, ci s-au bazat pe abordari bine cunoscuta care incearca sa pacaleasca oamenii sa se conecteze la un hotspot care, superficial, se aseamana cu cele din cafenele, restaurante si alte spatii publice.
Atacurile presupun faptul ca datele schimbate atunci cand oamenii comunica cu o banca sau cu un magazin prin intermediul web-ului, ori atunci cand se conecteaza la site-uri social media, pot fi capturate de atacatori.
“Tot ceea ce trimiteti prin intermediul wi-fi este potential supus riscului, iar de acest lucru trebuie sa fim foarte preocupati, atat ca si utilizatori individuali, cat si ca politie”, a declarat Oerting.
Avertismentul lui Oerting vine la cateva doar cateva luni dupa ce Parlamentul Europeann si-a oprit sistemul public wi-fi, dupa ce s-a descoperit ca un atac “man-in-the-middle” se derula prin intermediul serviciului. Astfel cum rezulta din denumire, in acest tip de atac hotii incearca sa se plaseze intre utilizatori si un hotspot, pentru a colecta toate datele catre trec intre aceste doua puncte.
© Net-Conect.ro