0724.236.133 / 0725.541.835 Str. CPT. CONSTANTIN MERIŞESCU Nr.39D, SECTOR 2 BUCURESTI

Microsoft a lansat oficial Windows Phone 8.1 si concurentul Siri, Microsoft Cortana

Apr
7
2014

Microsoft a anuntat, in cadrul conferintei dezvoltatorilor – Build 2014, noul Windows Phone 8.1 dar si o serie de colaborari noi cu producatori de device-uri mobile, printre care MicroMax si (surpriza) Prestigio, producatorul din Rusia, prezent deja pe piata din Romania. De asemenea, Microsoft a prezentat si mult-asteptatul asistent personal Cortana, un concurent redutabil pentru Siri de la Apple, dupa cum veti vedea in continuare. Nokia are, de asemena, noutati in materie de smartphones.

prestigio_si_micromax_wp81

Windows Phone 8.1 – principalele imbunatatiri

Update-ul Windows Phone 8.1 aduce o serie de schimbari la nivel de interfata, de functionalitate si aplicatii dedicate, dar si o flexibilitate mai mare pe parte de compatibilitate hardware cu anumite device-uri.

Pe scurt, lookscreen-ul device-ului arata diferit fata de versiunea anterioara a sistemului de operare mobil, cu notificari pentru calendar si alte informatii care pot fi activate de utilizator.

Si ecranul de start al noului sistem de operare a beneficiat de imbunatiri. Acestea se refera, in principal, la posibilitatea de setare a unor fundaluri personalizate in functie de gustul utilizatorului pentru tile-urile aplicatiilor, optiune care lipsea din versiunea anterioara a sistemului de operare.

lockscreen

La fel de importanta este implementarea Action Center, noul sistem de notificari ce permite inclusiv accesul la activarea / dezactivarea rapida a functiilor WiFi, Bluetooth etc. si vizualizarea actualizarilor diferitelor aplicatii (precum cele de socializare).

cortana

Cortana, asistentul personal al Microsoft, pare a fi punctul forte al noului sistem de operare mobil al Microsoft. Joe Belfiore, managerul Microsoft Windows Phone, a facut o serie de demonstratii cu Cortana, iar interactiunea userului cu asistentul inteligent pare a fi chiar excelenta.

Cortana functioneaza ca un asistent personal cat se poate de complet – poate face apeluri, poate trimite mesaje, poate spune ce muzica este redata, poate lua notite dupa dictare, poate stabili inclusiv alarma telefonului, poate citi reminderele din calendar doar la adresarea intrebarii “ce evenimente am in ziua x in calendar?”. Poate face sugestii de restaurante, de exemplu, pe baza localizarii si, mai mult, poate face rezervari doar prin control vocal. Apropo de notite, exista o functie care o ajuta sa retina anumite lucruri importante pe care sa le sugereze ulterior. Desigur, momentan aceste functii sunt disponibile in limba engleza.

Un pic infricosatoare este alta functie Cortana: aplicatia poate fi autorizata sa “citeasca” toate mailurile userului si sa invete din ele anumite date pentru a stabili ariile de interes ale userului pentru a-l notifica in legatura cu noutatile.

Nokia a confirmat ca Windows Phone 8.1 este programat sa fie disponibil pentru tot portofoliul Lumia Windows 8 ca actualizare over-the-air, in aceasta vara, in urma testelor si aprobarilor din partea partenerilor.

© Net-Conect.ro