0724.236.133 / 0725.541.835 Str. CPT. CONSTANTIN MERIŞESCU Nr.39D, SECTOR 2 BUCURESTI

Optimizarea calculatorului pentru o mai bună performanta

Jun
2
2014

windowsxplunathemewindows7

Oricat de rapid şi bine ar funcţiona computerele cand sunt noi, toate toate par a deveni lente odata cu trecere timpului. Minunatul PC pe care l-aţi cumparat anul trecut nu se simte la fel de proaspat dupa ce instalaţi o duzina de programe, il incarcaţi cu instrumente antispyware şi antivirus şi descarcaţi volume imense de nimicuri din Internet. incetinirea se poate produce gradual, incat nici nu va daţi seama, pana intr-o zi cand incercand sa deschideţi un program sau un fişier va intrebaţi „Ce s-a intamplat cu bietul meu PC?”

Oricare ar fi cauza, exista multe modalitaţi de a ajuta la creşterea vitezei Windows şi de a face ca PC sa funcţioneze mai bine, chiar fara a face upgrade pentru hardware. Iata cateva sfaturi de ajutor la optimizarea Windows Vista pentru o viteza mai mare de funcţionare.

Stergeţi programele pe care nu le utilizaţi niciodata Mulţi producatori de PC-uri doteaza computerele noi cu programe pe care nu le comandaţi şi pe care poate nu le doriţi. Printre acestea se numara, deseori, ediţii de incercare ale programelor pe care firme de software spera sa le incercaţi, sa le gasiţi utile şi sa platiţi pentru a face upgrade la versiunile complete sau la versiuni mai noi. Daca decideţi ca nu le doriţi, pastrarea software-ului pe computer il poate incetini prin utilizarea de resurse preţioase: memorie, spaţiu-disc şi capacitate de procesare. Este o idee buna sa dezinstalaţi toate programele pe care nu planuiţi sa le utilizaţi. Aceasta ar trebui sa cuprinda atat software instalat de producator, cat şi software instalat de dvs., dar pe care nu-l mai doriţi, in special utilitare destinate sa ajute la gestionarea şi imbunataţirea hardware-ului şi software-ului computerului.

Limitaţi numarul de programe care se incarca la pornire

Multe programe sunt proiectate sa se incarce automat cand porneşte Windows. Producatorii de software seteaza deseori programele lor pentru a se deschide in background, unde nu se poate vedea ca se executa, astfel ca se deschid imediat cand faceţi clic pe pictogramele lor. Acest lucru este util pentru programe utilizate frecvent, dar pentru programe utilizate rar sau niciodata, se risipeşte memorie preţioasa şi se lungeşte timpul de incarcare pentru Windows.

Defragmentaţi unitatea de hard disk

Fragmentarea obliga hard diskul sa lucreze suplimentar, incetinind computerul. Programul defragmentare disc rearanjeaza datele fragmentate, astfel incat hard diskul sa functioneze mai eficient. Programul Defragmentare disc se executa dupa o programare, dar aveti, de asemenea, posibilitatea sa defragmentati manual hard disk-ul.

Curatati hard diskul

Daca doriti sa reduceti numarul fisierelor inutile de pe hard disk pentru a elibera spatiu-disc si pentru a ajuta computerul sa functioneze mai rapid, utilizati Curatire disc. Acest lucru duce la eliminarea fisierelor temporare, la golirea Cosului de reciclare si la eliminarea unei varietati de fisiere de sistem si a altor elemente de care nu mai aveti nevoie.

Dezactivati efectele vizuale

Daca Windows se executa lent, mariţi viteza prin dezactivarea unor efecte vizuale. Aspectul are de suferit in favoarea performantei. Doriţi ca Windows se se execute mai rapid sau sa arate mai bine? Daca PC-ul este suficient de rapid, nu trebuie sa faceţi acest compromis, dar cand computerul abia mai are putere pentru Windows Vista, poate fi util sa reduceţi din ornamente.

Aveţi posibilitatea sa alegeţi ce efecte vizuale sa dezactivaţi, unul cate unul, sau lasaţi ca Windows sa aleaga un grup pentru dvs. Exista 20 de efecte vizuale care se pot controla, cum ar fi aspectul sticla transparenta, modalitatea in care se deschid sau se inchid meniurile şi daca umbrele se afiseaza sau nu.

Adaugaţi memorie

Acesta nu este un ghid pentru cumpararea de hardware care sa mareasca viteza computerului. Dar nu se poate discuta despre modalitatea de a face ca Windows sa se execute mai rapid fara a menţiona ca trebuie sa va gandiţi şi la adaugarea de memorie la PC.

Verificaţi pentru viruşi şi spyware

Daca PC-ul se executa lent, o posibilitate neliniştitoare este aceea ca a fost infectat de un virus sau de un spyware. Aceasta nu este o problema la fel de obişnuita ca altele, ci este ceva ce trebuie tratat cu seriozitate. inainte de a va ingrijora prea mult, verificaţi PC-ul utilizand programe antispyware şi antivirus.

Un simptom comun al unui virus este incetinirea ieşita din comun a performanţei computerului. Printre alte semne se numara apariţia de mesaje neaşteptate pe PC, programe care pornesc automat sau sunetul permanent de lucru al hard diskului.

Programele spyware sunt un tip de program care se instaleaza, de obicei fara sa ştiţi, pentru a urmari activitatea dvs. pe Internet. Verificaţi existenţa spyware-ului cu Windows Defender sau cu alte programe antispyware.

Cea mai buna modalitate de tratare a viruşilor este sa preveniţi infectarea. Executaţi intotdeauna un software antivirus şi menţineţi-l actualizat. Chiar daca luaţi aceste masuri de precauţie, totuşi este posibil ca PC-ul sa se infecteze.

Dezactivaţi serviciile de care nu aveţi nevoie

Acesta este cel mai complex din punct de vedere tehnic din toate aceste sfaturi. Daca nu doriţi sa va bagaţi in treburi prea complexe sau complicate, treceţi peste acest sfat.

Windows are mai mult de 100 de servicii care se executa in linişte, in background cu nume cum ar fi Network Access Protection Agent şi Shell Hardware Detection. Acestea se lanseaza, de regula, atunci cand porneşte computerul şi se executa pana cand se inchide computerul. Unele servicii Microsoft de siguranţa nu se pot dezactiva, dar majoritatea celorlalte, da. Multe firme de software instaleaza, de asemenea, propriile lor servicii, dintre care unele se pot dezactiva pentru a pastra memoria şi puterea procesorului.

Verificaţi viteza computerului

Daca incercaţi aceste sfaturi şi computerul inca este prea lent, probabil ca e nevoie de un PC nou sau de upgrade al hardware-ului, cum ar fi un hard disk nou, o placa video mai rapida sau mai multa memorie. insa nu trebuie sa ghiciţi viteza computerului. Windows furnizeaza o modalitate de a verifica şi a evalua viteza PC-ului cu un instrument denumit Index experienţa Windows.

Index experienţa Windows evalueaza computerul pentru cinci componente principale şi va da un numar pentru fiecare, precum şi un scor general. Acest scor general este la fel de bun ca scorul obţinut de o componenta cu cea mai slaba performanţa.

Scorul general se afla in intervalul de la 1 la 7,9. (Nu exista scor de 8,0 sau mai mare, deşi Microsoft se planuieşte sa-l ridice in viitor, pe masura ce se imbunataţeşte hardware-ul.) Daca PC este evaluat mai jos de 2 sau 3, poate fi momentul sa va gandiţi la un PC nou, in funcţie de activitaţile pe care doriţi sa le efectuaţi cu acest computer.

© Net-Conect.ro