0724.236.133 / 0725.541.835 Str. CPT. CONSTANTIN MERIŞESCU Nr.39D, SECTOR 2 BUCURESTI

România, pe locul 8 în topul celor mai afectate țări de catre software-ul de spionaj: Stalkerware

Apr
1
2021

O statistică publicată vineri, 5 martie, de către Kaspersky arată că România s-a clasat pe locul 8 în Europa cu privire la  incidenţa cazurilor de Stalkerware, un software de supraveghere instalat pe telefoanele mobile cu scopul de a spiona victimele fără acordul lor.

Aproape 54.000 de utilizatori de telefonie mobilă la nivel global au fost afectaţi de acest fenomen, în scădere, totuşi, faţă de anul precedent, cu 67.500 de utilizatori afectaţi de acest software, conform raportului „The State of Stalkerware 2020”.

„Stalkerware este o formă de cyber-violenţă şi un fenomen global care afectează ţări indiferent de mărime, societate sau cultură: Rusia, Brazilia, Statele Unite ale Americii, India şi Mexic se află în fruntea listei Kaspersky din 2020 a ţărilor în care numărul utilizatorilor afectaţi de acest fenomen este foarte mare. Sub acestea, Germania este prima ţară europeană, ocupând locul şase în clasamentul global. Iranul, Italia, Regatul Unit şi, în cele din urmă, Arabia Saudită completează lista cu cele zece naţiuni cele mai afectate. România se află pe locul opt în clasamentul European, numărul utilizatorilor de telefonie mobilă afectaţi de stalkerware fiind de 222”, este menționat în raportul respectiv.

Proiectul „DeStalk”

Primele zece locuri din clasamentul de la nivel european este încheiat de Belgia – cu 180 de cazuri şi Austria (153).

În 2021, Kaspersky şi-a unit forţele cu patru parteneri pentru a lucra la proiectul „DeStalk”, la nivelul Uniunii Europene (UE), proiect pe care Comisia Europeană a ales să îl sprijine prin programul său – Rights, Equality and Citizenship. Potrivit datelor prezentate de Kaspersky, în total, 6.459 de utilizatori de telefonie mobilă au fost afectaţi de Stalkerware în UE în 2020, iar cel mai mare impact a fost în Germania, Italia, Franţa şi Spania.

La nivelul anului 2019, Kaspersky a creat, împreună cu alte nouă organizaţii, Coalition Against Stalkerware, care are în prezent 30 de membri de pe cinci continente. Coaliţia îşi propune să îmbunătăţească nivelul de detectare a stalkerware-ului, schimbul de informaţii între organizaţii non-profit şi companii şi să crească nivelul de conştientizare în rândul publicului.

Specialiştii recomandă utilizatorilor de telefonie mobilă să verifice permisiunile din aplicaţiile instalate, întrucât aplicaţiile Stalkerware pot fi deghizate sub un nume fals de aplicaţie, cu acces suspect la mesaje, jurnale de apeluri, locaţie şi alte activităţi personale. De exemplu, o aplicaţie numită „Wi-Fi” care are acces la geolocalizarea dumneavoastră este una suspectă, conform sursei menționate.

 

Protejati-va datele atat pe Smartphone cat si pe PC sau Laptop!

 

Kaspersky Lab este cea mai buna solutie de securitate informatica, la nivel mondial. Alegeti solutiile de top Kaspersky  pe care NET-Conect Technologies vi le poate pune la dispozitie.

© Net-Conect.ro