0724.236.133 / 0725.541.835 Str. CPT. CONSTANTIN MERIŞESCU Nr.39D, SECTOR 2 BUCURESTI

Software-ul piratat constituie infractiune si se pedepseste conform legii

Jun
16
2014

In contextul economic actual, pentru unele companii, utilizarea software-ului fara licenta reprezinta un mijloc de reducere a costurilor. Insa chiar si o licenta in minus poate avea in realitate costuri mult mai mari din cauza riscurilor asociate. Astfel de riscuri pot fi legale, de securitate, de natura economica si chiar riscuri de imagine.

Pentru a va proteja de toate aceste riscuri, BSA va recomanda sa va inventariati software-ul utilizat pentru a identifica eventuale discrepante față de licentele detinute.

it_photo_123508

Ce riscati folosind software piratat? Utilizarea software-ului pe mai multe calculatoare decat numarul permis prin licenta, completarea contractelor de licentiere cu date false, folosirea altor versiuni decat cea contractata – sau pur si simpu utilizarea de software fara licenta – toate acestea reprezinta infractiuni din sfera pirateriei software, prevazute ca atare de legislatia romaneasca in vigoare. Pedepsele sunt pe masura infractiunii si se aplica in mod diferentiat, in functie de gravitatea infractiunii si persoana incriminata:

  • Pedeapsa principala in cazul persoanelor juridice o constituie amenda penala, de la 5.000 RON la 600.000 RON, in timp ce pedepsele complementare pot include: dizolvarea persoanei juridice, suspendarea activitatii partial sau integral pe o perioada de la 3 luni la 1 an, inchiderea unor puncte de lucru pe o perioada de la 3 luni la 3 ani, interzicerea dreptului de a participa la procedurile de achizitii publice pe o perioada de la 1 la 3 ani, afisarea sau difuzarea hotararii de condamnare.
  • Pentru persoanele fizice (cum ar fi IT manager, administrator, director), este prevazuta pedeapsa cu inchisoarea de la 1 la 4 ani sau amenda penala de pana la 30.000 RON.

„Fenomenul pirateriei software trebuie să primească un răspuns ferm din partea autorităților competente pentru aplicarea legii și din partea titularilor de drepturi. Astfel de acțiuni, alături de activitățile de informare și conștientizare a utilizatorilor și comercianților de software cu privire la valoarea proprietății intelectuale și riscurile asociate utilizării de software pirat, unde din nou avem ca parteneri poliția, sunt de natură să conducă la scăderea ratei pirateriei, cu beneficii pentru întreg mediul economic, de la rețeaua de furnizori la piața muncii și bugetul de stat.”

Magda Popescu, BSA | The Software Alliance Outside Counsel

Riscurile de securitate

Daca ar putea părea ca o amenda nu afecteaza in mod esential viitorul unei companii, iar un cazier penal nu afecteaza in mod esential viitorul unui manager, e cazul atunci să se reflecteze la securitatea datelor si a informatiilor cu care se lucrează zi de zi, dar si la importanta utilizarii continue, fara intrerupere, a calculatoarelor. Doar software-ul original ofera simultan ambele beneficii: de siguranta si de continuitate a afacerii dvs. Printre riscurile obtinerii si utilizarii de software piratat, altele decat cele legale, enumeram:

  • Virușii dau hacker-ilor posibilitatea de a sustrage informații de natură financiară și personală. Numeroase studii, realizate de BSA, IDC sau alte firme terte, arata ca firmele care utilizeaza software piratat sunt mai vulnerabile atacurilor informatice.
  • Recuperarea dintr-un incident cu software infectat cu malware pentru un singur calculator si prejudiciile asociate cu pierderea și compromiterea datelor este majora
  • “Pirații software sunt de asemenea implicați în crearea de Botnet-uri, care reprezintă armate de computere infectate controlate de infractorii cibernetici și folosite pentru a întreprinde și a găzdui activități ilegale pe Internet”

NET-Conect va pune la dispozitie software licentiat pentru statiile de lucru, de la sisteme de operare, software anti-virus sau suita office.

© Net-Conect.ro