0724.236.133 / 0725.541.835 Str. CPT. CONSTANTIN MERIŞESCU Nr.39D, SECTOR 2 BUCURESTI

STUDIU KASPERSKY LAB: MULTI UTILIZATORI FOLOSESC O SINGURA PAROLA PENTRU TOATE CONTURILE LOR

May
6
2016

Un sondaj realizat de Kaspersky Lab a demonstrat că numeroși utilizatori nu au destulă grijă cu parolele lor.

Numai 38% creează câte o parolă complexă pentru fiecare cont, în timp ce o persoană din șapte (14%) are o singură parolă pentru toate conturile sale. Acești utilizatori riscă să le fie compromise mai multe conturi simultan, în cazul unui furt de date.

Gradul de risc nu este cu mult mai mic pentru aceia care folosesc câteva parole pentru un număr mai mare de conturi (36%) sau pentru cei care folosesc variațiuni ale aceluiași tipar  (12%). Ceea ce complică și mai mult lucrurile este că, potrivit unui alt studiu Kaspersky Lab, un utilizator din zece vine cu parole formate din mai puțin de opt caractere, în timp ce 12% nu încearcă să-și facă parolele mai greu de ghicit folosind, de exemplu, majuscule, combinații de cifre și litere, semne de punctuație sau alte trucuri similare.

Mai mult, studiul a arătat că utilizatorii se pun în pericol, păstrându-și parolele în locuri ușor accesibile și nesecurizate. Peste jumătate (57%) dintre respondenți au recunoscut că își păstrează parolele pe o bucată de hârtie, în telefon, în documente din computer sau le au salvate în browser. Iar în momentul în care browser-ul se oferă să le salveze parolele, o treime (36%) dintre respondenți sunt gata să accepte, lăsându-se, astfel, pe mâinile infractorilor cibernetici sau ale persoanelor rău intenționate care ar putea să preia controlul asupra dispozitivului lor. 

Această atitudine poate fi explicată prin faptul că mulți utilizatori sunt convinși că nu au informații confidențiale în computere. Asta cred 27% dintre respondenți, fără să-și dea seama că parolele lor și datele de autentificare sunt, în sine, o țintă preferată a infractorilor cibernetici. De asemenea, un procent de 25% dintre utilizatorii chestionați au avut contul atacat în ultimul an.

“Din păcate, multe persoane nu își dau seama exact de pericolele din lumea vrituală și nu iau suficient de în serios protecția datelor personale atunci când sunt online, crescând semnificativ riscul de a le pierde”, explică David Emm, Principal Security Researcher la Kaspersky Lab. “O parola puternică, diferită pentru fiecare cont în parte, este o măsură elementară de protecție a identității digitale. Vă puteți gândi la un singur algoritm de creare a parolelor, care să nu poată fi sparte ușor, dar pe care să le puteți ține minte. Există, de asemenea, programe speciale care creează și stochează parolele în siguranță.”

Administrarea parolelor este mai simplă cu Kaspersky Password Manager, inclus în Kaspersky Total Security – multi-device. Kaspersky Password Manager  creează parole complexe, le stochează în siguranță , le sincronizează automat și le inserează pe toate dispozitivele unui utilizator.

Protejati-va datele!

Kaspersky Lab este cea mai buna solutie de securitate informatica, la nivel mondial. Alegeti solutiile de top Kaspersky  pe care NET-Conect Technologies vi le poate pune la dispozitie.

© Net-Conect.ro