0724.236.133 / 0725.541.835 Str. CPT. CONSTANTIN MERIŞESCU Nr.39D, SECTOR 2 BUCURESTI

Telefoanele iPhone ar putea amprenta şi poza automat persoanele care încearcă şi nu reuşesc deblocarea ecranului

Sep
6
2016

Furtul telefoanelor iPhone ar putea deveni cu atât mai riscant în viitorul apropiat, Apple evaluând posibilitatea de a introduce amprentarea automată a persoanelor care încearcă de prea multe ori deblocarea dispozitivelor. Mai mult decât atât, datele biometrice ar urma să fie trimise împreună cu poza presupusului infractor şi coordonatele GPS unui server aflat la distanţă.

Măsurile descrise într-o aplicaţie pentru brevet ar urma să complementeze funcţiile de securitate deja existente, prin care proprietarul unui dispozitiv iOS ce a fost pierdut sau furat poate solicita ştergerea de la distanţă a memoriei interne şi blocarea dispozitivului.

Totuşi, măsurile foarte intrusive pun pe gânduri organizaţiile care militează pentru protejarea intimităţii utilizatorilor. Spre exemplu, acelaşi brevet descrie şi capabilităţi pentru monitorizarea atingerilor pe suprafaţa touch şi captarea textului introdus, cu nimic diferite modului de operare întâlnit la programe de tip Keylogger. Datele colectate ar urma să fie păstrate în memoria telefonului  mobil sau trimise unui server Apple pentru evaluare suplimentară. Aici, tehnologii de inteligenţă artificială ar urma să fie folosite pentru a separa, spre exemplu, elemente cu adevărat criminale de încercările inocente ale unui copil care încearcă fără succes să acceseze telefonul părinţilor.

Chiar şi fără intenţii rele din partea companiei americane, faptul că Apple ar putea avea la îndemână datele biometrice, locaţia exactă şi istoricul activităţilor pentru milioane de utilizatori iPhone constituie o invitaţie la comiterea de abuzuri şi poate facilita spionarea în masă a utilizatorilor de către actori statali, acţionând în numele luptei antiterorism, reducerea criminalităţii sau un alt pretext la îndemână.

Vorbind în propria apărare, oficialii Apple au declarat că brevetul înregistrat cu ani în urmă este un simplu concept şi nu reprezintă o intenţie clară de a pune în practică cele descrise, acum sau în viitor.

© Net-Conect.ro