Un nou bug loveste Android, fiind capabil sa efectueze apeluri, sa trimita mesaje, sa faca poze, totul cand telefonul pare a fi inchis!

Conform unui raport al firmei de securitate AVG, acest malware, numit PowerOffHijack, prezinta o caseta de dialog falsa care ii cere utilizatorului sa inchida telefonul cu butonul de shut down.

Acest bug preia atunci controlul asupra procesului de shutdown, imitand procedura standard si animatiile si da impresia ca telefonul a fost stins cand, de fapt, telefonul este in continuare pornit. PowerOffHijack trece atunci la treaba – acceseaza informatiile sensibile si profita de functiile de baza ale telefonului.

AVG a descoperit prima data PowerOffHijack in China. Firma a dezvaluit ca acest malware a infectat pana la 10.000 de device-uri la nivel mondial. In afara faptului ca acesta tinteste device-urile cu Android care functioneaza cu 5.0 Lollipop, ultimul update al sistemului de operare de la Google, exista putine detalii despre acest bug.

AVG a mai determinat ca malware-ul are nevoie de root pentru a rula. Magazinul Google Play cauta in permanenta sa elimine orice continut daunator, astfel ca sansele ca PowerOffHijack sa vina dintr-o aplicatie aprobata sunt mici. Cei de la AVG au lansat un update al antivirusului lor ce detecteaza acest malware. In plus, ei sfatuiesc utilizatorii sa scoata bateria telefonului dupa shutdown.