0724.236.133 / 0725.541.835 Str. CPT. CONSTANTIN MERIŞESCU Nr.39D, SECTOR 2 BUCURESTI

Trojan-ul care accesează conturile bancare direct de pe smartphone

Jul
9
2015

380x250_peste-jumatate-de-milion-de-mac-uri-apple-sunt-atacate-de-calul-troian-300x197

Amenintarile IT au inregistrat o evolutie alarmanta in al doilea trimestru, care a reprezentat un punct de cotitura pentru creatorii de malware pentru platforme mobile, fiind detectate noi amenintari, printre care si troianul Svpeng, reiese din analiza realizata de Kaspersky Lab.Noul troian Svpeng a fost identificat in luna iunie, este capabil sa acceseze conturile bancare ale victimelor, direct pe smartphone-urile acestora. Aceasta abordare este mult mai simpla decat varianta clasica utilizata de acest tip de malware, respectiv smartphone-plus-computer.

In luna septembrie 2014, Kaspersky Lab a detectat primele cazuri in care au fost utilizate terte retele botnet, pentru a distribui troieni pe platforme mobile.

Astfel, aria infectata a fost marita considerabil, tehnica abordata fiind esentiala pentru raspandirea Obad, cel mai sofisticat troian pentru Android identificat pana in prezent.

Spveng ofera oportunitatea de a fura bani de pe smartphone-ul victimei 

Spre deosebire de alte programe malware de tipul acesta (ZitMo, SitMo), Spveng le ofera infractorilor cibernetici oportunitatea de a fura bani infectand un singur dispozitiv – smartphone-ul victimei.

Malware-ul verifica soldul contului prin intermediul unui serviciu de mobile banking, primeste un raspuns prin care se ofera posibilitatea suplimentarii contului si apoi transfera bani din contul bancar al utilizatorului in contul mobil al infractorilor cibernetici. Acestia pot trimite respectivele sume de bani in „portofelele digitale”, pentru a incasa totul mai tarziu. Acest Troian poate provoca daune de mii de dolari unei singure victime.

Majoritatea atacurilor supra platformelor mobile, respectiv 97,5%, au ca tinta sistemul de operare Android.

„Majoritatea programelor malware pentru Android sunt create pentru a fura bani sau, ca scop secundar, pentru a fura date personale”, a explicat Viktor Chebyshev, virus analyst in cadrul Kaspersky Lab. „Toate mecanismele clasice de infectare, distribuire si deghizare migreaza, acum, de la PC-uri. In prezent, infractorii cibernetici fac tot ce le sta in putinta pentru a fura cat mai mult. Cel mai probabil, creatorii de virusi vor creste numarul de botnets, infectand tot mai multi utilizatori de Android”, a completat Viktor Chebyshev.

Evolutia incidentelor de securitate in Romania

In perioada iulie-septembrie 2014, produsele Kaspersky Lab au detectat in Romania, cu ajutorul Kaspersky Security Network, 1.351.234 de incidente malware initiate prin intermediul internetului.

Per total, 29% dintre utilizatori au fost afectati de amenintari web-based in aceasta perioada. Astfel, Romania se claseaza pe locul 36 la nivel mondial in ceea ce priveste pericolele asociate navigarii pe internet.

 

Protejaţi-vă datele!

Kaspersky Lab este cea mai bună soluţie de securitate informatică, la nivel mondial. Alegeţi soluţiile de top Kaspersky  pe care NET-Conect vi le poate pune la dispoziţie.
© Net-Conect.ro