0724.236.133 / 0725.541.835 Str. CPT. CONSTANTIN MERIŞESCU Nr.39D, SECTOR 2 BUCURESTI

UE cere companiilor Yahoo și WhatsApp să explice încălcările drepturilor de confidențialitate

Nov
29
2016

Autoritățile pentru protecția datelor private din țările UE au cerut explicații companiilor Yahoo și WhatsApp cu privire la încalcările drepturilor de confidențialitate a datelor cetațenilor europeni.

Autoritățile europene au cerut companiei Yahoo să împărtășească informații din anul 2014 cu privire la acuzațiile recent aduse privind monitorizarea e-mail-urilor clienților, la cerere, din partea guvernului Statelor Unite, și implicit încălcarea confidențialitații datelor a mai mult de 500 de milioane de utilizatori Yahoo.

Autoritățile au cerut companiei Yahoo să prezinte detalii cu privire la presupusa complicitate cu agențiile de informații americane pentru a monitoriza și de a partaja o cantitate mare de conturi de email pentru informații specifice.

Yahoo ar fi colaborat cu agențiile de informații americane înainte de așa-numita afacere Privacy Shield, iar înțelegerea prin care a fost permisă transferarea de date către Statele Unite ale Americii a fost semnată în această vară.

“Va fi important să se înțeleagă temeiul juridic și justificarea pentru orice astfel de activitate de supraveghere, inclusiv explicația modului în care aceste lucruri sunt compatibile cu legislația și protecția cetățenilor UE”, au scris autoritățile UE în scrisoarea către Yahoo.

Cererile arată că autoritățile de reglementare a confidențialității au fost zguduite de noi dezvăluiri despre marile companiile tech din SUA, care vin la doar câteva luni după ce Comisia Europeană a încheiat un acord de transfer de date, lung negociat și controversat, cu Statele Unite ale Americii.

Autoritățile de protecție a datelor au cerut, de asemenea, companiei Yahoo să răspundă dacă persoanele ale căror conturi de e-mail au fost afectate, au fost informate cu privire la încălcarea legislației și ce fel de date le-au fost furate.

Yahoo a recunoscut în Septembrie că datele de la cel puțin 500 de milioane de conturi de e-mail au fost sustrase în 2014, dar că parolele și informațiile de plată nu au fost vizate.

Yahoo nu a răspuns încă la cererea autorităților de protecție a datelor.

De asemenea, companiei WhatsApp i s-a cerut să identifice concret ce date de utilizator împarte cu Facebook, ca urmare a unei modificări a politicii de confidențialitate a firmei, implementată în această vară.

“Lucrăm cu autoritățile pentru protecția datelor și vom răspunde la întrebări. Am avut conversații constructive, inclusiv înainte de actualizarea noastră, și ne menținem angajamentul de a respecta legea în vigoare”, a afirmat un purtător de cuvânt al WhatsApp.

Șeful pentru protecția datelor din Hamburg, unde compania Facebook are sediul din Germania, a ordonat, luna trecută, site-ului de socializare să se oprească din a colecta date de la WhatsApp.

Facebook a formulat un recurs al acestei decizii și insistă asupra faptului că noua politica a sa de confidențialitate este în conformitate cu legislația UE.

Autoritățile pentru păstrarea confidențialității din țările UE au puterea de a ordona companiilor oprirea transferului de date în afara blocului comunitar în cazul în care constată o încălcare a legislației UE privind protecția datelor.

“Câinii de pază” ai confidențialității au dat verdict condamnabil în ceea ce privește Privacy Shield, proiectul legislativ pentru transferurile de date din UE către SUA, și a avertizat Comisia Europeană să modifice lacunele în acordul privind agențiile naționale de securitate.

Negociatorii UE privind protecția vieții private Shield au insistat ca guvernul Statelor Unite sa îmbunătățeasca garanțiile sale de confidențialitate, ca parte a unei reforme din 2014 a administrației Obama, care exclude colectarea datelor, cu excepția cazului în masa atunci când este folosit pentru a investiga mai multe tipuri de amenințări la adresa securității naționale, inclusiv spionaj și securitate informatică.

© Net-Conect.ro