0724.236.133 / 0725.541.835 Str. CPT. CONSTANTIN MERIŞESCU Nr.39D, SECTOR 2 BUCURESTI

Un virus foarte periculos ataca telefoanele si tabletele utilizatorilor romani. Ce puteti face daca ati luat virusul

May
28
2015

 

Era doar o chestiune de timp pana virusii periculosi de pe calculator sa isi faca aparitia pe mobile. Cel mai recent ii santajeaza pe utilizatori sa plateasca o taxa, ca sa nu isi piarda toate informatiile de pe smartphone.

Mii de utilizatori ai sistemului de operare Android risca sa li se blocheze dispozitivele mobile si continutul acestora de catre un virus de tip “ransomware”, care solicita o taxa de 500 de dolari pentru deblocarea terminalelor.

Bitdefender a detectat peste 15.000 de e-mail-uri de tip spam ce contin fisiere sau arhive de fisiere infectate, originare de la servere localizate in Ucraina. Dintre acestea, mai mult de 1000 tintesc utilizatori romani.

Cum actioneaza virusul?

Virusul incearca sa-l pacaleasca pe utilizator ca, de fapt, este o actualizare a Adobe Flash Player, pentru a-l face SA INSTALEZE pe mobil sau tableta un anumit program. Astfel, virusul se descarca si se instaleaza ca un player video. Cand utilizatorul incearca sa il ruleze … apare insa un mesaj de eroare fals.

Dupa ce apasa “OK” ca sa continue, utilizatorii observa o falsa avertizare de la FBI (Biroul Federal de Investigatii al SUA), care nu mai poate fi evitata prin inchiderea ferestrei. Avertizarea informeaza utilizatorii ca au incalcat legea, accesand pagini cu continut pornografic. Pentru a face mesajul mai credibil, hackerii au adaugat capturi foto ale asa-zisului istoric al site-urilor vizitate anterior.

Avertismentul cauta sa provoace si mai multa teama in randul utilizatorilor si face capturi ale fețelor victimelor prin intermediul camerelor frontale ale telefoanelor sau tabletelor.

Hackerii solicita suma de 500 de dolari in schimbul codului necesar deblocarii dispozitivului. Totusi, daca utilizatorul opteaza sa “deblocheze in mod independent” terminalul, suma se tripleaza ulterior, pana la valoarea de 1.500 de dolari. Utilizatorii pot plati taxa solicitata prin serviciile de transfer de bani Money Pak si PayPal My Cash.

Bitdefender a identificat amenintarea denumita Android.Trojan.SLocker.DZ, una dintre cele mai prolifice din familia de virusi Ransomware, actualizata in mod frecvent cu noi versiuni de catre creatorii acesteia. Statisticile bazate pe raportari obtinute de la clienti ai Bitdefender arata versiuni multiple ale acestei familii de virusi, impachetate cu mesaje provenite de la domenii precum .edu, .com, .org si .net.

Recomandari pentru siguranta utilizatorilor:

Din nefericire, masurile pe care le poate lua utilizatorul odata infectat cu ransomware sunt destul de limitate, chiar daca virusii nu cripteaza fisiere de pe terminalul infectat. Butoanele ’’home’’ si ’’back’’ ale telefonului inceteaza sa mai functioneze, iar inchiderea si repornirea dispozitivului nu sunt de ajutor, cata vreme malware-ul ruleaza cand sistemul de operare incepe sa boot-eze.

In anumite circumstante, utilizatorii Android pot prelua controlul asupra dispozitivelor. Cei care au activat ADB (Android Data Bridge) anterior infectarii au posibilitatea sa dezinstaleze aplicatia intruziva.

Totodata, utilizatorii pot porni terminalul in modul Safe Boot, daca dispozitivul le permite. Aceasta optiune ruleaza o minima configurare a sistemului de operare Android, ceea ce ar trebui sa asigure suficient timp pentru a dezinstala manual virusul.

Cu toate acestea, preventia este cheia. Iata recomandarile specialistilor pentru utilizatori:

-► Nu instalati niciodata aplicatii provenite din surse nesigure! Android blocheaza din start instalarea aplicatiilor din afara Play Store, insa exista situatii cand utilizatorii sunt constransi sa modifice setarile (de exemplu, cand folosesc alte surse din afara magazinului Play). Daca e posibil, lasati aceasta optiune in starea initiala.

-► Asigurati-va prin back-up datele de pe terminal, fie in cloud sau pe un dispozitiv extern.

-► Folositi o solutie de securitate pentru Android, actualizati-o in mod constant si permiteti-i acesteia sa ruleze frecvent scanari.

-► Respectati bunele practici legate de navigarea pe internet.

-► Evitati navigarea pe pagini cu continut riscant, dar si accesarea linkurilor si fisierelor atasate provenit din surse nesigure.

-► Folositi un filtru pentru a reduce numarul e-mail-urilor infectate de tip spam, care ajung in inbox.

© Net-Conect.ro